Συστατικά - "Κίνδυνος" σε καλλυντικά - Ποια είναι και σε ποια προϊόντα μπορεί να βρίσκονται

Υπάρχουν πάνω από 1.100 συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα ομορφιάς στις ΗΠΑ, οι οποίες όμως απαγορεύονται σε άλλες χώρες, όπως στην Ιαπωνία, στο Καναδά, και σε χώρες της Ευρώπης. Σε κάποια μάλιστα από τα καλλυντικά βρίσκονται τρομακτικές ουσίες, όπως υδράργυρος και χλωροφθοράνθρακες.



Ποιες είναι όμως οι πιο επικίνδυνες ουσίες που κρούουν το κουδούνι κινδύνου;

OXYBENZONE - ΟΞΥΒΕΝΖΟΝΗ 

Αυτή η ουσία περιέχεται σε πολλά αντηλιακά και έχει συνδεθεί με προβλήματα γονιμότητας και παχυσαρκίας.



FORMALDEHYDE - ΦΟΡΜΑΛΔΕΫΔΗ

Καρκινογόνος ουσία που μπορεί να επιτρέπεται σε πολύ μικρά ποσοστά και ποικίλλει ανάλογα με την εκάστοτε χώρα.  Συναντάται κυρίως σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών.


LEAD - ΜΟΛΥΒΔΟΣ

Έχει κυκλοφορήσει μάλιστα μια εικόνα στο facebook που δείχνει επώνυμες μάρκες που χρησιμοποίησαν σε κάποιες σειρές κραγιόν τους αυτή την επικίνδυνη καρκινογόνο ουσία. Για να ενημερωθείτε περισσότερο, πατήστε εδώ


TRICLOSAN

Όπως και η OXYBENZONE, η ουσία TRICLOSAN επιφέρει ορμονικές διαταραχές και συναντάται κυρίως σε προϊόντα καθαρισμού με αντιβακτηριακή δράση. 


PHTHALATES - ΦΘΑΛΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

Εντοπίζεται σε βερνίκια νυχιών και λακ μαλλιών και ισχυρίζεται ότι και αυτή προκαλεί ορμονικές διαταραχές. Ωστόσο, επειδή εντοπίζεται σε πολύ μικρά επίπεδα, θεωρείται πως δεν είναι επικίνδυνη σε μεγάλο βαθμό. 


HYDROQUINONE - ΥΔΡΟΚΙΝΟΝΗ

Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των σκούρων κηλίδων (μαύρα στίγματα) και έχει λευκαντικές ιδιότητες. Μάλιστα, προτείνεται και από γιατρούς για το σκοπό αυτό. Έχει απαγορευθεί σε πολλές χώρες καθώς υπήρξαν περιπτώσεις ωχρονοσίας (μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια προβλήματα υγείας). Παρόλα αυτά, ακόμα δεν είναι αποδεδειγμένο ότι είναι επικίνδυνη ουσία.



PARABENS

Πρόκειται για συντηρητικά που χρησιμοποιούνται ακόμα και σε τρόφιμα εδώ και πολλά χρόνια. Περιέχονται σε μικρές ποσότητες σε καλλυντικά και μερικοί ισχυρίζονται πως είναι απαραίτητα για τη συντήρηση τους καθώς σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να προκληθούν μολύνσεις από μύκητες ή μούχλα. Για να τα αποφύγετε, μπορείτε να χρησιμοποιείτε χειροποίητα καλλυντικά ή καλλυντικά με την ένδειξη paraben-free και να σέβεστε την ημερομηνία λήξεως τους (είναι μικρότερη η διάρκεια ζωής τους). 





4 σχόλια:

Ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το blog μου!

Δημοφιλείς αναρτήσεις